Slik skal dommerne i Eliteserien testes på La Manga

IMG_1317.JPG

De beste dommerne i landet starter forberedelsene den kommende uka.

Dommerne og assistentdommerne i Eliteserien, og FIFA-dommere og FIFA-assistentdommere i Toppserien, reiser lørdag til varmere strøk. Gjennom de seks dagene dommerne skal tilbringe i La Manga i Spania, venter blant annet kartlegging og testing av dommernes fysiske form. For dommerne i toppen, holder det nemlig ikke bare å bestå den vanlige løpetesten som gjennomføres for alle dommere i Norge før sesongstart.

Under oppholdet på La Manga kartlegges dommernes utholdenhet ved at det gjennomføres en såkalt yo-yo-test. I testen må dommerne løpe 40 meter med vending, før de får en pause på ti sekunder. Løpene gjentas i et stigende antall og i et stigende tempo.

De siste årene har hyppigheten på testingen av dommerne økt. Yo-yo-testen er ikke den samme intervalltesten som dommerne må gjennom i forkant av og midtveis i sesongen her hjemme, men er innført som en ekstra sjekk på den fysiske formen til dommerne.

Kartlegger styrke og bevegelighet

I tillegg til kondisjonen, skal dommerne i år også få kartlagt bevegelighet, stabilitet og styrke.

1063-688044d0ea18cf9ada124022dda78ec8.jpg
Slik så lagbildet ut fra fjorårets reise til La Manga.

Kartleggingen av denne typen fysikk er nytt av året, og foretas i grupper i treningsstudio. Fra internasjonalt hold har økt fokus på flere sider av den fysiske formen preget de siste årene. Sju av de 13 norske dommerne er internasjonale FIFA-dommere.

Eliteseriedommerne skal også gjennom flere felles treningsøkter på La Manga. Men også det mentale skal trenes.

På programmet står blant annet diskusjoner og videogjennomgang av nye regler, taklinger, kampledelse, holding, fratakelse av positiv angrepsmulighet og andre spesifikke regelområder.