22 år gamle Malin klar for sin første sesong når Toppserien starter til helga

20626247_1982024508490338_8914065682525688145_o.jpg
Slik er første oppsett i Toppserien.

I fjor høst fikk Malin Øiseth sin debut som dommer i Toppserien. Bare 22 år gammel tar hun steget opp i øverste divisjon.

– Hvorfor tror du at du har blitt dommer i Toppserien?

– Forhåpentligvis har jeg jo blitt dommer i Toppserien fordi jeg holder nivået og er god nok for det. I tillegg tror jeg at en av mine største styrker er kommunikasjonen som jeg har med spillerne ute på banen. Fotballdømming handler ikke bare om å sørge for at spillerne følger reglene, men det handler også mye om ledelse, sier Øiseth.

To derby i første serierunde

Når Toppserien starter lørdag, preges oppsettet av at få kvinner skal dømme. Årsaken er at mange av kvinnene er ute på internasjonale oppdrag. Øiseth skal selv til et U17-mesterskap sammen med en av Norges FIFA-dommere, Henrikke Nervik.

Toppserien starter med et smell før påska.

Marte Sørø dømmer Vålerenga mot LSK på Intility Arena lørdag klokka 17. Et par timer tidligere på dagen, dømmer Emilie Dokset vestkant-derbyet i Oslo, mellom Røa og nyopprykkede Lyn.

De andre oppgjørene ledes av dommere fra PostNord-ligaen, i påvente av at de andre kvinnene, deriblant Øiseth, kommer tilbake fra utlandet.

Dette tror Øiseth er forskjellen på 1. divisjon og Toppserien

Etter videregående har Øiseth jobbet med å lede ungdom, i stillingen som rådgiver i Ungt Entreprenørskap.

– Jeg håper at mine lederegenskaper gjør at jeg kan lede kampene på en god måte, sier hun.

Malin-dommer.jpg

– Hva tror du blir annerledes ved at du nå skal dømme Toppserien og ikke 1. divisjon?

– Det er flere profilerte spillere i Toppserien og lagene har en helt annen økonomi enn i 1. divisjon. Det gjør at nivået blir høyere. Alle kampene sendes også på nett, og det gir større mediedekning. Dette blir nok den største forskjellen, i tillegg til at det for meg personlig blir mer reising enn før.

Øiseth startet å dømme i 2012 og har prioritert dømmingen foran mye annet siden da.

– Jeg har trent godt og jobbet hardt utenfor banen. Samtidig har jeg hatt masse flotte folk rundt meg som jeg har lært masse av! Uten alle som har hjulpet meg opp og frem hadde jeg ikke vært der jeg er nå, sier hun.

Vinteren har gått med til trening og treningskamper, for å være klar til seriestart.

– Det var viktig å komme godt i gang i februar-mars, etter et par måneder off-season. Jeg gleder meg masse til seriestart, avslutter Øiseth.